Lăsatul de fumat, cu surogate

Plasturii cu nicotina nu te ajuta sa renunti la fumat

Un studiu recent arata faptul ca plasturii cu nicotina nu te ajuta sa renunti la fumat! Totul tine de efectul placebo al acestora.  Pana acum se credea ca tratamentul cu nicotina ii poate ajuta pe fumatori sa renunte la fumat. Insa noul studiu, realizat pe 800 de pacienti, releva faptul ca plasturii nu au niciun efect asupra organismului. Cercetatorii de la Harvard au investigat persoane care au renuntat la fumat intre anii 2001 si 2006. “In urma studiului s-a ajuns la concluzia ca numarul persoanelor care s-au lasat de fumat utilizand plasturii cu niciotina nu este mai mare decat cei care au apelat la vointa pentru a scapa de viciu“, spun cercetatorii.

Asadar, plasturii cu nicotina nu eficientizeaza cu nimic procesul de renuntare la fumat. Totul depinde de vointa fiecarei persoane in parte.

Via A1.

E cunoscut deja ca nicotina din tigari produce o dependenta mai mare decat Ecstasy sau LSD. Si distrugeri mai mari ale sanatatii.

Grafic droguri

Tigara produce o dependenta foarte puternica, atat fiziologica (nicotina in sine) cat si gestuala (gestul de a fuma) . E greu sa intelegi ce inseamna dependenta cand tu esti cel dependent dar totusi, cum sa ajungi sa crezi ca daca inlocuiesti bucata de hartie cu tutun cu niste plasturi, sau mai grav, cu o versiune electronica ce-ti da nicotina pura pastrand gestul, vei reusi sa scapi de dependenta? Pentru un fumator ar trebui sa fie evident ca daca tigara a ajuns sa fie STOP-ul din telegrama vietii lui (s-a trezit stop-tigara a mancat si si-a baut cafeaua stop-tigara a plecat la munca stop-tigara …. se pregateste de culcare stop-tigara) atunci e dependent.

Surogatele gen tigari fara nicotina (NTB), tigari electronice sau plasturi cu nicotina (Nicorette) par  a fi promovate in mod indirect, sau invizibil, tocmai de firmele producatoare de tigari. De ce? Pentru ca fumatorul uzual, are doar cateva “revolte” pe an de a se lasa de fumat: imediat dupa Revelion sau in concediu cel mai frecvent. In restul anului trage resemnat din tigara si asteapta “momentul oportun” pentru a se lasa. Asta deoarece lasatul de fumat produce sevraj, adica nervozitate, insomnii, dureri de cap. Si nu tin “doar” 3-4 zile ca in cazul cofeinei ci pot tine si o luna de zile lejer. Datorita acestor efecte ale sevrajului, perioadele in care un fumator se poate lasa de tigari sunt si mai rare, pentru ca daca la inceputul lui Ianuarie te intorci la serviciu incapabil sa te concentrezi 10 minute consecutive, ai sanse mari sa-ti pierzi locul de munca.

Avand in vedere perioadele rare si scurte in care te poti lasa de fumat, inlocuirea tigarii cu un surogat in perioada asta este cea mai mare prostie. In loc sa profiti de perioada si de “puseul de curaj” sa te lasi de fumat, mentii dependenta. Cat? Pentru cateva zile, saptamani, poate chiar luni de zile de tigara electronica sau plasturi. Si ce fac marea majoritate a celor ce trec pe surogate? Cand uita motivatia initiala, cand le dispare curajul si motivatia, se intorc la “chestia adevarata”, la tigara.  Si uite asa se explica de ce barbatii se “lasa de fumat” de 9 ori in decursul vietii si doar 3% reusesc sa se si lase fara ajutor. O mare parte din ei pica in plasa surogatelor.

This entry was posted in Halucinogene, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *